Hoppa direkt till innehåll

Andra omgången policyprodukter publicerade

De europeiska tillsynsmyndigheterna har den 17 juli 2024 offentliggjort den andra omgången policyprodukter inom ramen för DORA. Policyprodukterna innehåller fyra slutliga förslag till tekniska standarder för tillsyn, en uppsättning tekniska standarder för genomförande (ITS) och två riktlinjer. De syftar till att förbättra den digitala operativa motståndskraften inom EU:s finanssektor.

Policyprodukterna fokuserar på rapporteringsramen för IKT-relaterade incidenter, inklusive tydliga rapporteringsmallar, samt hotstyrda penetrationstester. Dessutom införs krav på tillsynsramens utformning för att stärka den digitala operativa motståndskraften inom EU:s finanssektor, vilket säkerställer kontinuerlig och oavbrutet tillhandahållande av finansiella tjänster till kunder och säkerheten för deras uppgifter.

Riktlinjerna har redan antagits av tillsynsstyrelserna för de tre europeiska tillsynsmyndigheterna. Det slutgiltiga förslaget avseende tekniska standarder har överlämnats till Europeiska kommissionen och de kommer att påbörja arbetet med att anta policyprodukterna inom de kommande månaderna.

Policyprodukterna inom ramen för DORA finns nu publicerade på ESMA:s webbplats.

Vi bevakar kontinuerligt utvecklingen på området och avser att återkomma med mer information inom kort.

Har ni frågor är ni välkomna att kontakta Kristina Jonsson eller Johan Grenefalk på Wesslau Söderqvist Advokatbyrå.