Artikel 13 - Lärande och utveckling
-
Finansiella entiteter ska ha lämplig kapacitet och personal för att samla in information om sårbarheter och cyberhot, IKT-relaterade incidenter, särskilt cyberangrepp, och analysera vilken inverkan de kan förmodas ha på den digitala operativa motståndskraften.
-
Finansiella entiteter ska införa efterhandsöversyner av IKT-relaterade incidenter efter det att en allvarlig IKT-relaterad incident medför ett avbrott i kärnverksamheten, så att orsakerna till avbrotten kan analyseras och nödvändiga förbättringar av IKT-verksamheten eller i den IKT-kontinuitetspolicy som avses i artikel 11 identifieras.
Andra finansiella entiteter än mikroföretag ska på begäran till de behöriga myndigheterna meddela vilka ändringar som genomfördes efter de efterhandsöversyner av IKT-relaterade incidenter som avses i första stycket.
De efterhandsöversyner av IKT-relaterade incidenter som avses i första stycket ska fastställa om de fastställda förfarandena följdes och om de åtgärder som vidtogs var effektiva, bl.a. när det gäller
- svarstiden för att reagera på säkerhetsvarningar och fastställa konsekvenserna av IKT-relaterade incidenter och deras allvarlighetsgrad,
- kvalitet och snabbhet i utförandet av kriminaltekniska analyser, om så är lämpligt,
- incidenteskaleringens effektivitet inom den finansiella entiteten,
- effektiviteten i intern och extern kommunikation.
-
Lärdomar av den testning av digital operativ motståndskraft som har utförts i enlighet med artiklarna 26 och 27 och av verkliga IKT-relaterade incidenter, särskilt cyberangrepp, samt utmaningar i samband med aktivering av IKT-kontinuitetsplaner och åtgärds- och återställningsplaner avseende IKT och relevant information som har utväxlats med motparter och bedömts under tillsynsgranskningar, ska införlivas fortlöpande i IKT-riskbedömningsprocessen. Dessa resultat ska utgöra en grund för lämpliga översyner av relevanta delar i den IKT-riskhanteringsram som avses i artikel 6.1.
-
Finansiella entiteter ska övervaka effektiviteten i genomförandet av den strategi för digital operativ motståndskraft som anges i artikel 6.8. De ska kartlägga IKT-riskens utveckling över tid, analysera IKT-relaterade incidenters frekvens, typ, omfattning och utveckling, särskilt cyberangrepp och deras mönster, i syfte att förstå graden av IKT-riskexponering, särskilt när det gäller kritiska eller viktiga funktioner, och öka den finansiella entitetens cybermognad och cyberberedskap.
-
Senior IKT-personal ska minst en gång per år rapportera till ledningsorganet om de resultat som avses i punkt 3 och lägga fram rekommendationer.
-
Finansiella entiteter ska utarbeta program för medvetenhet om IKT-säkerhet och utbildning om digital operativ motståndskraft som obligatoriska moduler i sina personalutbildningsprogram. Dessa program och utbildningar ska gälla för alla anställda och personer i ledande ställning, och deras komplexitet ska motsvara behörigheten för personens roll. När så är lämpligt ska finansiella entiteter också inkludera tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster i sina relevanta utbildningar, i enlighet med artikel 30.2 i.
-
Andra finansiella entiteter än mikroföretag ska kontinuerligt övervaka relevant teknisk utveckling, även i syfte att förstå vilka konsekvenser införandet av sådan ny teknik kan få för IKT-säkerhetskraven och den digitala operativa motståndskraften. De ska hålla sig uppdaterade om de senaste IKT-riskhanteringsprocesserna för att effektivt bekämpa nuvarande eller nya former av cyberangrepp.