Hoppa direkt till innehåll

Artikel 32 - Tillsynsramens struktur

  1. Den gemensamma kommittén ska i enlighet med artikel 57.1 i förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 1094/2010 och (EU) nr 1095/2010, inrätta tillsynsforumet som en underkommitté för att stödja arbetet i den gemensamma kommittén och i den ledande tillsynsmyndighet som avses i artikel 31.1 b inom området för IKT-tredjepartsrisker i alla finansiella sektorer. Tillsynsforumet ska utarbeta utkast till gemensamma ståndpunkter och utkast till gemensamma akter från den gemensamma kommittén på detta område.

    Tillsynsforumet ska regelbundet diskutera relevant utveckling när det gäller IKT-risk och IKT-sårbarheter och främja en konsekvent strategi för övervakning av IKT-tredjepartsrisk på unionsnivå.

  2. Tillsynsforumet ska årligen göra en gemensam bedömning av resultaten och slutsatserna av den tillsynsverksamhet som genomförts för alla kritiska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster och främja samordningsåtgärder för att öka finansiella entiteters digitala operativa motståndskraft, främja bästa praxis för hantering av IKT-koncentrationsrisker och undersöka riskreducerande åtgärder för sektorsövergripande risköverföring.

  3. Tillsynsforumet ska lägga fram heltäckande referensvärden för kritiska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster som ska antas av den gemensamma kommittén i form av gemensamma ståndpunkter från de europeiska tillsynsmyndigheterna i enlighet med artikel 56.1 i förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 1094/2010 och (EU) nr 1095/2010.

  4. Tillsynsforumet ska bestå av följande:

    1. Ordförandena för de europeiska tillsynsmyndigheterna.
    2. En företrädare på hög nivå för den tjänstgörande personalen på den relevanta behöriga myndighet som avses i artikel 46 i varje medlemsstat.
    3. De verkställande direktörerna för varje europeisk tillsynsmyndighet och en företrädare för kommissionen, ESRB, ECB och Enisa som observatörer.
    4. När så är lämpligt, ytterligare en företrädare från en behörig myndighet som avses i artikel 46 i varje medlemsstat som observatör.
    5. I tillämpliga fall, en företrädare från de behöriga myndigheter som i enlighet med direktiv (EU) 2022/2555 har utsetts eller inrättats till ansvariga för tillsynen av en väsentlig eller viktig entitet om inte annat följer av det direktivet som har klassificerats som kritisk tredjepartsleverantör av IKT-tjänster som observatör.

    Tillsynsforumet får, när så är lämpligt, rådfråga oberoende experter som utsetts i enlighet med punkt 6.

  5. Varje medlemsstat ska utse den relevanta behöriga myndighet vars anställde ska vara den företrädare på hög nivå som avses i punkt 4 första stycket b, och ska informera den ledande tillsynsmyndigheten om detta.

    De europeiska tillsynsmyndigheterna ska på sin webbplats offentliggöra förteckningen över de företrädare på hög nivå från den befintliga personalen vid den relevanta behöriga myndigheten som utsetts av medlemsstaterna.

  6. De oberoende experter som avses i punkt 4 andra stycket ska utses av tillsynsforumet bland en pool av experter som väljs ut efter ett offentligt och transparent ansökningsförfarande.

    De oberoende experterna ska utses baserat på sin sakkunskap om finansiell stabilitet, digital operativ motståndskraft och IKT-säkerhet. De ska handla oberoende och objektivt och uteslutande i hela unionens intresse och varken begära eller ta emot instruktioner från unionens institutioner eller organ, regeringen i någon medlemsstat eller något annat offentligt eller privat organ.

  7. I enlighet med artikel 16 i förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 1094/2010 och (EU) nr 1095/2010 ska de europeiska tillsynsmyndigheterna senast den 17 juli 2024 vid tillämpningen av detta avsnitt utfärda riktlinjer för samarbetet mellan de europeiska tillsynsmyndigheterna och de behöriga myndigheterna som omfattar detaljerade förfaranden och villkor för fördelningen och utförandet av uppgifter mellan behöriga myndigheter och de europeiska tillsynsmyndigheterna och närmare uppgifter om det informationsutbyte som är nödvändiga för att de behöriga myndigheterna ska kunna säkerställa uppföljningen av de rekommendationer som riktas till kritiska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster enligt artikel 35.1 d.

  8. De krav som fastställs i detta avsnitt ska inte påverka tillämpningen av direktiv (EU) 2022/2555 och andra unionsregler om tillsyn som är tillämpliga på leverantörer av molntjänster.

  9. De europeiska tillsynsmyndigheterna ska, genom den gemensamma kommittén och på grundval av det förberedande arbete som utförs av tillsynsforumet, varje år lägga fram en rapport om tillämpningen av detta avsnitt för Europaparlamentet, rådet och kommissionen.