Hoppa direkt till innehåll

Artikel 35 - Den ledande tillsynsmyndighetens befogenheter

  1. För att fullgöra de uppgifter som anges i detta avsnitt ska den ledande tillsynsmyndigheten vad gäller de kritiska tredjepartsleverantörerna av IKT-tjänster ha befogenhet att

    1. begära all relevant information och dokumentation i enlighet med artikel 37,
    2. genomföra allmänna utredningar och inspektioner i enlighet med artiklarna 38 respektive 39,
    3. efter det att tillsynsverksamheten har slutförts begära rapporter med angivande av de åtgärder som har vidtagits eller de avhjälpande åtgärder som har vidtagits av de kritiska tredjepartsleverantörerna av IKT-tjänster i samband med de rekommendationer som avses i led d i denna punkt,
    4. utfärda rekommendationer på de områden som avses i artikel 33.3, särskilt
      1. om tillämpning av specifika IKT-säkerhets- och kvalitetskrav eller IKT-processer, särskilt i samband med införandet av programfixar, uppdateringar, kryptering och andra säkerhetsåtgärder som den ledande tillsynsmyndigheten anser vara relevanta för att säkerställa IKT-säkerheten för tjänster som tillhandahålls till finansiella entiteter,
      2. om användning av villkor, inbegripet deras tekniska genomförande, enligt vilka kritiska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster tillhandahåller IKT-tjänster till finansiella entiteter, som den ledande tillsynsmyndighetens bedömer är relevanta för att förhindra uppkomsten av felkritiska systemdelar (single points of failure) eller en förstärkning av dessa eller för att minimera de eventuella systemeffekterna inom unionens finansiella sektor i händelse av IKT-koncentrationsrisk,
      3. om eventuell planerad underentreprenad, när den ledande tillsynsmyndigheten bedömer att ytterligare underentreprenad, inbegripet underentreprenadsavtal som de kritiska tredjepartsleverantörerna av IKT-tjänster planerar att ingå med tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster eller med IKT-underleverantörer som är etablerade i ett tredjeland, kan utlösa risker för den finansiella entitetens tillhandahållande av tjänster eller risker för den finansiella stabiliteten, på grundval av granskningen av den information som samlas in i enlighet med artiklarna 37 och 38,
      4. om att avstå från att ingå ytterligare underleverantörsavtal, om följande kumulativa villkor är uppfyllda, nämligen

        — den planerade underleverantören är en tredjepartsleverantör av IKT-tjänster eller en IKT-underleverantör som är etablerad i ett tredjeland,

        — underentreprenaden avser kritiska eller viktiga funktioner hos den finansiella entiteten, och

        — den ledande tillsynsmyndigheten anser att användningen av sådan underentreprenad utgör en klar och allvarlig risk för unionens finansiella stabilitet eller för finansiella entiteter, inbegripet finansiella entiteters förmåga att uppfylla tillsynskraven.

    Vid tillämpning av led iv i detta led ska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster, med hjälp av den mall som avses i artikel 41.1 b, överföra informationen om underentreprenad till den ledande tillsynsmyndigheten.

  2. Vid utövandet av de befogenheter som avses i denna artikel ska den ledande tillsynsmyndigheten

    1. säkerställa regelbunden samordning inom det gemensamma tillsynsnätverket, och i synnerhet eftersträva konsekventa tillvägagångssätt, när så är lämpligt, vad gäller tillsynen av kritiska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster,
    2. ta vederbörlig hänsyn till den ram som fastställs i direktiv (EU) 2022/2555 och vid behov samråda med de relevanta behöriga myndigheter som utsetts eller inrättats i enlighet med det direktivet, för att undvika överlappning av tekniska och organisatoriska åtgärder som skulle kunna tillämpas på kritiska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster enligt det direktivet,
    3. sträva efter att i möjligaste mån minimera risken för avbrott i tjänster som kritiska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster tillhandahåller kunder som är entiteter som faller utanför denna förordnings tillämpningsområde.
  3. Den ledande tillsynsmyndigheten ska samråda med tillsynsforumet innan den utövar de befogenheter som avses i punkt 1.

    Innan den ledande tillsynsmyndigheten utfärdar rekommendationer i enlighet med punkt 1 d ska den ge tredjepartsleverantören av IKT-tjänster möjlighet att inom 30 kalenderdagar tillhandahålla relevant information som dels styrker den förväntade inverkan på de kunder som är entiteter som faller utanför denna förordnings tillämpningsområde och dels, i förekommande fall, formulerar lösningar för att minska riskerna.

  4. Den ledande tillsynsmyndigheten ska informera det gemensamma tillsynsnätverket om resultatet av utövandet av de befogenheter som avses i punkt 1 a och b. Den ledande tillsynsmyndigheten ska utan onödigt dröjsmål översända de rapporter som avses i punkt 1 c till det gemensamma tillsynsnätverket och till de behöriga myndigheterna för de finansiella entiteter som använder de IKT-tjänster som tillhandahålls av den kritiska tredjepartsleverantören av IKT-tjänster.

  5. Kritiska tredjepartsleverantörer av IKT-tjänster ska samarbeta lojalt med den ledande tillsynsmyndigheten och bistå den vid fullgörandet av dess uppgifter.

  6. Den ledande tillsynsmyndigheten ska, vid helt eller delvis bristande efterlevnad av de åtgärder som ska vidtas enligt utövandet av befogenheterna i punkt 1 a, b och c och efter utgången av en period på minst 30 kalenderdagar från den dag då den kritiska tredjepartsleverantören av IKT-tjänster mottog anmälan om åtgärderna, anta ett beslut om föreläggande av vite för att tvinga den kritiska tredjepartsleverantören av IKT-tjänster att efterleva dessa åtgärder.

  7. Det vite som avses i punkt 6 ska åläggas dagligen till dess att efterlevnad har uppnåtts och i högst sex månader efter det att beslutet om vite har anmälts till den kritiska tredjepartsleverantören av IKT-tjänster.

  8. Vitesbeloppet, beräknat från det datum som anges i beslutet om föreläggande av vitet, ska vara upp till 1 % av den genomsnittliga globala omsättningen per dag för den kritiska tredjepartsleverantören av IKT-tjänster under det föregående räkenskapsåret. Den ledande tillsynsmyndigheten ska när den fastställer vitesbeloppet beakta följande kriterier för bristande efterlevnad av de åtgärder som avses i punkt 6:

    1. Den bristande efterlevnadens allvarlighetsgrad och varaktighet.
    2. Huruvida den bristande efterlevnaden är uppsåtlig eller beror på oaktsamhet.
    3. Viljan hos tredjepartsleverantören av IKT-tjänster att samarbeta med den ledande tillsynsmyndigheten.

    Vid tillämpning av första stycket ska den ledande tillsynsmyndigheten samråda inom det gemensamma tillsynsnätverket för att säkerställa en konsekvent strategi.

  9. Vitet ska vara av administrativ karaktär och ska vara verkställbart. Verkställigheten ska följa de civilprocessrättsliga regler som gäller i den medlemsstat inom vars territorium inspektionerna och åtkomsten ska genomföras. Domstolarna i den berörda medlemsstaten ska vara behöriga att pröva klagomål som rör oegentligheter i verkställigheten. De belopp som åläggs i form av viten ska tillfalla Europeiska unionens allmänna budget.

  10. Den ledande tillsynsmyndigheten ska offentliggöra alla viten som har förelagts utom i de fall då offentliggörandet skulle skapa allvarlig oro på de finansiella marknaderna eller orsaka de berörda parterna oproportionellt stor skada.

  11. Innan ett vite åläggs enligt punkt 6 ska den ledande tillsynsmyndigheten ge företrädarna för den kritiska tredjepartsleverantör av IKT-tjänster som är föremål för förfarandet möjlighet att höras om de omständigheter som tillsynsmyndigheterna har påtalat, och den ska grunda sina beslut endast på omständigheter som den kritiska tredjepartsleverantören av IKT-tjänster som är föremål för förfarandet har haft möjlighet att yttra sig över.

    Rätten till försvar för personer som är föremål för förfarandet ska iakttas fullt ut under förfarandet. Den kritiska tredjepartsleverantör av IKT-tjänster som är föremål för förfarandet ska ha rätt att få tillgång till ärendehandlingarna, med förbehåll för andra personers berättigade intresse av att deras affärshemligheter skyddas. Tillgången till ärendehandlingarna ska inte omfatta konfidentiella uppgifter eller ledande tillsynsmyndighetens interna förberedande handlingar.